De Vessbroz komen een “Bakkie Doen”

Vergroot je wereld, deel je dromen! De Vessbroz weten wel hoe je moet dromen. Zo groot en zo concreet mogelijk! Ze Doen een Bakkie met de leerlingen van Xplore – Agora Amsterdam. Hoe maken zij hun eigen vision board?

Voor het zevende jaar op rij organiseert VluchtelingenWerk dit geweldige ontmoetingsevenement, waar vluchtelingen jou een kop koffie én een goed gesprek aanbieden. Dit jaar staat het evenement in het teken van #deeljedromen en was Xplore één van de plekken waar zo’n gesprek plaatsvond. Mensen die hun thuisland moesten ontvluchten, zijn naar Nederland gekomen met dromen en talenten die zij in willen zetten voor onze maatschappij.

Wat zijn die dromen en talenten? De ontmoetingen van afgelopen jaren laten zien dat vluchtelingen en Nederlanders niet zo gek veel van elkaar verschillen. Tijdens het drinken van een lekker kopje koffie worden dromen uitgewisseld en bijzondere gesprekken gevoerd!

Het Agora concept

Het specifieke van het Agora-concept is de nieuwe manier van het organiseren van leerprocessen voor leerlingen. Nadruk daarbij ligt op het leren binnen contextrijke situaties waarin leerlingen zich motiveren om vooral ook zelfregulerend en samenwerkend te leren. De coachende rol van de docenten, Agoriaanse Meesters, is daarbij van essentieel belang. Er wordt gewerkt met gepersonaliseerde, niet vooraf gedefinieerde, leerroutes waarbij leerlingen op zoek gaan naar de antwoorden op hun eigen onderzoeksvragen. Deze onderzoeksvragen (challenges) kunnen vanuit de vijf werelden van Agora belicht worden: Wetenschap, Maatschappij, Spiritualiteit, Sociaal/Ethiek en Kunst. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk zijn ingeruild voor challenges, samenwerken en individuele begeleiding door je coach. 

Leren op joúw manier!

Stel je eens voor: je hele schooltijd lang leer je dingen die je écht interesseren. Jij bepaalt jouw leerdoelen, terwijl je leraar je daar steeds in begeleidt. Je gaat met plezier naar school, ontdekt waar je goed in bent en wat je wil leren. Je kiest jouw profiel pas zodra je daar aan toe bent. En ondertussen leer je alles wat je nodig hebt om examen te doen en te slagen. Dat is toch geweldig?

Leren omdat je iets wilt weten

Een persoonlijke leerroute begint met vragen stellen, omdat je je verbaast over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld: “Hoe kan een wolk die niets weegt toch zo vol zitten met regen?” Of: “Waarom is iets ‘in de mode’ en willen we dat opeens allemaal?” Goede vragen, die je grondig moet onderzoeken. Daar maak je dus een plan voor. Je leraar houdt ondertussen in de gaten wat en hoe je leert, en helpt je als dat nodig is. Hij of zij stimuleert je ook om experts van buiten de school om advies te vragen. Zo heeft een Agora-leerling bijvoorbeeld geskypet met iemand van NASA!