“Mega paleis”

Architect Ard Hoksbergen en ontwerpmanager Marc Wools kwamen langs op Xplore-Agora Amsterdam om de plannen voor het nieuwe gebouw (verwonderingspaleis) met de leerlingen te delen. 
Leerlingen gaan straks in ontwerpteams meedenken over het voorlopig ontwerp. Dit betekent schetsen, maquettes bouwen en digitaal een gebouw ontwerpen op jouw manier!

Dit wordt het allereerste gebouw dat speciaal voor Xplore – Agora ontworpen en gebouwd gaat worden. De leerlingen mogen samen met de architecten brainstormen over hoe het gebouw of in Marcs woorden: ”Mega paleis” eruit gaat zien. 

Het gebouw komt te staan in de wijk Elzenhagen in Amsterdam Noord. Ben je nieuwsgierig geworden naar de verdere ontwikkelingen, houd dan onze website of LinkedIn berichten in de gaten. De verwachting is dat het voorlopig ontwerp eind oktober af is!

Marc en Ard presenteren
Elzenhagen Zuid

Het Agora concept

Het specifieke van het Agora-concept is de nieuwe manier van het organiseren van leerprocessen voor leerlingen. Nadruk daarbij ligt op het leren binnen contextrijke situaties waarin leerlingen zich motiveren om vooral ook zelfregulerend en samenwerkend te leren. De coachende rol van de docenten, Agoriaanse Meesters, is daarbij van essentieel belang. Er wordt gewerkt met gepersonaliseerde, niet vooraf gedefinieerde, leerroutes waarbij leerlingen op zoek gaan naar de antwoorden op hun eigen onderzoeksvragen. Deze onderzoeksvragen (challenges) kunnen vanuit de vijf werelden van Agora belicht worden: Wetenschap, Maatschappij, Spiritualiteit, Sociaal/Ethiek en Kunst. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk zijn ingeruild voor challenges, samenwerken en individuele begeleiding door je coach. 

Leren op joúw manier!

Stel je eens voor: je hele schooltijd lang leer je dingen die je écht interesseren. Jij bepaalt jouw leerdoelen, terwijl je leraar je daar steeds in begeleidt. Je gaat met plezier naar school, ontdekt waar je goed in bent en wat je wil leren. Je kiest jouw profiel pas zodra je daar aan toe bent. En ondertussen leer je alles wat je nodig hebt om examen te doen en te slagen. Dat is toch geweldig?

Leren omdat je iets wilt weten

Een persoonlijke leerroute begint met vragen stellen, omdat je je verbaast over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld: “Hoe kan een wolk die niets weegt toch zo vol zitten met regen?” Of: “Waarom is iets ‘in de mode’ en willen we dat opeens allemaal?” Goede vragen, die je grondig moet onderzoeken. Daar maak je dus een plan voor. Je leraar houdt ondertussen in de gaten wat en hoe je leert, en helpt je als dat nodig is. Hij of zij stimuleert je ook om experts van buiten de school om advies te vragen. Zo heeft een Agora-leerling bijvoorbeeld geskypet met iemand van NASA!