We hebben een nieuwe naam voor Agora Amsterdam, voortaan heten we:

Waarom Xplore?
Xplore is een ‘logische’ naam voor een school waar leerlingen onderzoek doen naar dingen die hen écht interesseren. Leerlingen bepalen de leerdoelen en worden daarin begeleid door hun eigen coach. Op deze manier is leren niet alleen leuker, maar leren kinderen ook veel over zichzelf, waar ze tegenaan lopen en waar ze goed in zijn. Ondertussen leren kinderen alles wat nodig is om een regulier schoolexamen te doen. Xplore is afgeleid van het Engelse ‘explore’, wat ‘onderzoeken’ en ‘verkennen’ betekent.
Inspiratie voor deze naam vonden we in een presentatie van neuro-wetenschapper Harold Bekkering, die op een avond in Pakhuis de Zwijger met thema ‘Geef kinderen een kans’ sprak over hoe exploreren leidt tot ontwikkeling van de hersenen in tegenstelling tot exploiteren van kennis.
Is er een link met het Damstede Lyceum?
Xplore Agora is de 24e school van stichting ZAAM. Omdat deze gestart is op de onderbouw-locatie van onze zusterschool Damstede Lyceum, hebben wij bij oprichting de naam van de locatie gehandhaafd. Maar nu gaan beide scholen, met een heel eigen profiel en concept, verder onder verschillende namen. De onderbouw en bovenbouw van het Damstede Lyceum zijn gevestigd op de Rode Kruisstraat en Xplore Agora op de Schoenerstraat in Amsterdam. Zie ook onze Q&A.
Waarom staat er nog steeds Agora in de naam?
Xplore is de naam van de Agora leeromgeving in Amsterdam. Agora is een aanduiding voor het soort onderwijs, waarvan er in 2020 al 12 leeromgevingen in Nederland en België bestaan. Het Agora onderwijs kenmerkt zich doordat het geheel uitgaat van de autonomie van leerlingen, dit betekent leren vanuit eigen kracht en niet curriculum gericht. Leerlingen bepalen hun eigen onderwerpen, ‘challenges’ genoemd en bepalen samen met hun coach hun persoonlijke leerroute. Leerlingen van alle niveaus (vmbo, havo en vwo) werken samen en leren van en met elkaar. Ze doen dit in heterogene groepen, een uitdagende leeromgeving en contextrijke situatie buiten onze leergemeenschap.