De Nieuwbouw.

Eerste paal geslagen voor innovatief schoolgebouw voor Xplore Agora Amsterdam

Donderdag 4 april was een feestelijk moment voor het onderwijs in Nederland. Op 4 april is de eerste paal geslagen voor het eerste gebouw in Nederland dat specifiek is ontworpen voor het Agora-onderwijsconcept. In dit concept zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid van de leerling leidend. Deze uitgangspunten vind je in alle aspecten van het ontwerp terug. Het schoolgebouw in Elzenhagen Zuid (Amsterdam-Noord) wordt het nieuwe thuis van Xplore, maar biedt ook ruimte voor andere onderwijsinitiatieven van ZAAM scholen in Amsterdam-Noord. De oplevering staat gepland voor juni 2025.

100% Agora

De prijswinnende studio Ard Hoksbergen werd in de zomer van 2021 door het bestuur van ZAAM geselecteerd voor het ontwerp van het schoolgebouw van Xplore. In het gebouw komen zes makerspaces, dit zijn inspirerende ruimtes voor diverse challenges van leerlingen. In één grote challenge zijn leerlingen samen met het architectenbureau aan de slag gegaan met het ontwerp en de inrichting van het gebouw. Niet alleen bij de totstandkoming, maar ook in het ontwerp zelf ademt het schoolgebouw Agora-onderwijs uit. Door de achthoekige vorm met pilaren en bogen waan je je hier in een eigentijds vormgegeven Griekse Agora. Het woord Agora is Grieks voor plein. De oprichters zien Agora-onderwijs als een leercommunity (een plein), waar leerlingen elkaar ontmoeten en waar ze kracht, passie en mogelijkheden ontdekken.

Het Agora concept

Het specifieke van het Agora-concept is de nieuwe manier van het organiseren van leerprocessen voor leerlingen. Nadruk daarbij ligt op het leren binnen contextrijke situaties waarin leerlingen zich motiveren om vooral ook zelfregulerend en samenwerkend te leren. De coachende rol van de docenten, Agoriaanse Meesters, is daarbij van essentieel belang. Er wordt gewerkt met gepersonaliseerde, niet vooraf gedefinieerde, leerroutes waarbij leerlingen op zoek gaan naar de antwoorden op hun eigen onderzoeksvragen. Deze onderzoeksvragen (challenges) kunnen vanuit de vijf werelden van Agora belicht worden: Wetenschap, Maatschappij, Spiritualiteit, Sociaal/Ethiek en Kunst. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk zijn ingeruild voor challenges, samenwerken en individuele begeleiding door je coach. 

Leren op joúw manier!

Stel je eens voor: je hele schooltijd lang leer je dingen die je écht interesseren. Jij bepaalt jouw leerdoelen, terwijl je leraar je daar steeds in begeleidt. Je gaat met plezier naar school, ontdekt waar je goed in bent en wat je wil leren. Je kiest jouw profiel pas zodra je daar aan toe bent. En ondertussen leer je alles wat je nodig hebt om examen te doen en te slagen. Dat is toch geweldig?

Leren omdat je iets wilt weten

Een persoonlijke leerroute begint met vragen stellen, omdat je je verbaast over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld: “Hoe kan een wolk die niets weegt toch zo vol zitten met regen?” Of: “Waarom is iets ‘in de mode’ en willen we dat opeens allemaal?” Goede vragen, die je grondig moet onderzoeken. Daar maak je dus een plan voor. Je leraar houdt ondertussen in de gaten wat en hoe je leert, en helpt je als dat nodig is. Hij of zij stimuleert je ook om experts van buiten de school om advies te vragen. Zo heeft een Agora-leerling bijvoorbeeld geskypet met iemand van NASA!