Stage lopen?

 

‘Ervaar het vernieuwend onderwijs als coach en/of vakexpert op een Agora school (VO)

Xplore- Agora Amsterdam

Xplore is een school waar volgens het Agora-concept wordt gewerkt. Agora-leerlingen doen onderzoek naar de wereld om hen heen. In plaats van schoolvakken met huiswerk, toetsen en methodes, maakt ieder kind zijn/haar persoonlijke leerroute door het uitvoeren van zelf bedachte ‘challenges’. Dit gebeurt vanuit eigen nieuwsgierigheid, vragen en interesses. Leerlingen werken en leren in gemixte groepen qua leeftijd, basisschooladvies en culturele achtergrond. De docenten hebben een begeleidende rol en heten daarom coaches. Zij begeleiden de leerlingen bij hun challenges.

Schooltype

Vmbo- t, havo en vwo.

‘The Job: Coach’

Als je stage loopt op Xplore, ben je deel van een klein coach-team dat samen twee stamgroepen begeleidt (ca. 30 leerlingen in totaal). Alle coaches op Xplore werken in een zelforganiserend team, dit betekent dat zij met elkaar de school leiden. Hier maak jij, zoveel als je kunt, deel van uit. Want alles is maatwerk op Xplore, iedereen krijgt gelijke kansen, juist door ze ongelijk te behandelen. Dat geldt voor leerlingen, coaches én stagiaires.

Tijdens deze stage zal je naast de coach(es) op de stamgroep staan om kinderen te begeleiden bij hun challenges. Als je ze begeleidt bij het organiseren, zichzelf te motiveren en andere executieve vaardigheden, dan pak je je coach-rol. Maar je kunt in de expert-rol ook aan de gang, in dat geval help je een kind vakinhoudelijk bij zijn of haar challenges. Hoeveel je welke rol toepast, hangt af van jouw leervragen en de behoeften van de leerlingen op jouw stamgroepen. Natuurlijk word je hierin ook ondersteund.

‘The Job: vakexpert’

Als vakexpert op Xplore begeleid je leerlingen vanuit jouw vakexpertise richting hun vervolgopleiding. Dit doe je door inspiratiesessies te organiseren waarbij je leerlingen de mooie kanten van jouw vak laat zien, leerlingen helpt bij de voorbereiding op hun (school)examens, jouw inhoudelijke kennis gebruikt om leerlingen te helpen bij hun challenges en dagstarten geeft waarin je met leerlingen in gesprek gaat over allerlei verschillende onderwerpen. Hierbij is heel veel mogelijk: een excursie organiseren, projecten binnen of buiten de school, experimenten met leerlingen uitvoeren of samen in één van de makerspaces laten zien hoe jouw vak in de wereld relevant is!​

Tijdens deze stage ga jij met behulp van een werkplekbegeleider leerlingen begeleiden. Hierin leren wij je hoe je dit vanuit een coachende rol doet. Leerlingen hebben de regie en als vakexperts volg je de behoeftes van de leerlingen. 

Leren en Professionaliseren

De studenten krijgen een eigen werkplekbegeleider. Je leervragen bepalen je stage, ook dit is dus maatwerk. Er is intervisie speciaal voor alle studenten op Xplore. Daarnaast mag je ook deelnemen aan het professionaliseringsprogramma en de intervisies van de coaches, dit zijn twee middagen per week. 

Xplore is lid van opleidingsschool de DAM.

Interesse?

Lijkt dit jou wat? Neem dan contact op met ons via welkom@xplore.nl.